A vírustól talán csak a sok önjelölt pszichológus rosszabb!

A segítő szakmák útvesztőjében sokszor még a segítők is eltévednek. Sajnos.

Felemelő látni, hogy mennyien próbálkozunk segíteni ebben a mindenkinek kihívó és új helyzetben. Szuper ez az összefogás addig, amíg mindenki olyat csinál, amivel nem okoz, vagy okozhat kárt.

Ömlik a "segítő beszélgetést" kínálók felajánlása. Már Facebook csoportok alakulnak önkéntesekből, akik különböző célcsoportoknak kínálnak ingyenes segítséget a krízis idején. Ettől jobban sehol sem láttam definiálva, hogy milyen témákkal is lehet a segítőkhöz fordulni és azt sem, hogy melyik foglalkozás pontosan mire jogosít fel. A vírustól csak a sok önjelölt pszichológus rosszabb, mert ők minden korosztályban tudnak maradandó károkat tenni. 

shutterstock_1522732388.jpg

Mégis kit válassz, ha segítségre van szükséged? Ki - mit csinál? 

Miben segíthet a pszichológus?

"A jelenlegi helyzet az egész korábbi életformánkat felborítja, és ez önmagában is igen erős stresszforrás. Nem elég, hogy rettegünk a vírusfertőzéstől, de emellett teljesen megváltozik a napi életvezetésünk, megváltoznak a kapcsolattartási-, tanulási és munkamódjaink. Túl sok új szokást és megküzdési módot kell kialakítanunk egyszerre. A szokásos viselkedési rutinjaink elvesztésének kellemetlensége mellett sokaknak komoly egzisztenciális nehézséggel is szembe kell nézniük" (Magyar Pszichológiai Társaság, 2020.03.17.)

Az előre nem látható, veszélyeztető helyzeteket hívja a pszichológia nem normatív kríziseknek. Ezeket sokszor egyedül, vagy a környezetünk segítségével is átvészeljük. Azonban, ha azt érezzük magunkon, hogy minden gondolatunk a vírus és a járvány körül forog, és ez már akadályoz a mindennapi működésben (munkában, teendőkben), rossz hatással van a kapcsolatainkra, esetleg fizikai tüneteink is vannak, akkor kizárólag pszichológus végzettségű szakemberhez forduljunk! Hazánkban a pszichológus végzettséggel rendelkezők képzettek abban, hogy krízisintervenciós technikákat biztonsággal alkalmazzanak. 

Miben segíthet a coach?

Rengeteg coach is kínál segítő beszélgetést, így fontosnak tartom leírni, hogy mi is a coaching. 
A coaching egy megoldásorientált, professzionális munkakapcsolat, melynek során a coach elősegíti, hogy egyének, vagy csapatok hatékonyabban valósítsák meg a céljaikat, miközben fejlődnek és tanulnak. 
A coaching egy remek módszertan olyan témákban, ahol a cél jól körülhatárolható és a megoldáshoz vezető útban elakadásunk van. 

A jelenlegi helyzetben egy coach eredményesen tud támogatni például:
- vezetőként abban, hogy felállítsd a csapatod új remote működési formáit
- kialakítsd az online munkavégzésed hatékonyságát
- újratervezd a következő 3 hónap prioritásait 
- változtass az életmódodon

Miben segíthet a mentálhigiénés szakember?

Ha magányos vagy és csak beszélgetnél valakivel, aki meghallgat és figyel rád, válassz mentálhigiénés szakembert. A mentálhigiénés szakemberek a pszichológiai prevencióval foglalkoznak, azaz segítenek megelőzni, hogy olyan élethelyzetbe kerüljön az egyén, amikor már a nehézsége vagy a problémája uralja az életét.

Azonban, ha úgy érzed, hogy minden gondolatod a vírus és a járvány körül forog, és ez már akadályoz a mindennapi működésben (munkában, teendőkben), rossz hatással van a kapcsolataidra, esetleg fizikai tüneteid  vannak, akkor kizárólag pszichológus végzettségű szakemberhez fordulj!

#vigyázzunkegymásra 

*Leaderbar.hu*


Összehasonlításként:
Egy pszichológus minimun 5 éves képzésben szerez diplomát, míg egy szakpszichológus 7-9 év képzésben vesz részt. 
Coachnak ma lehet képződni bármilyen végzettség nélkül 2 óra, 2 nap, 2 hét és 2 év alatt is - itt az ICF akkreditáció lehet minőségbiztosítás.
A mentálhigiénés szakképzés felsőfokú tanulmányokra (nem csak humán előképzettségre ) épülő 2 éves képzés.

(Remélem tudjátok, hogy a kuruzslást pedig már törvény is bünteti emiatt nem tértem ki.)

kép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr3215534450
Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása