Hogy idén végre elérd a kitűzött céljaidat

Mindannyian jól ismerjük az újévi fogadalmak körüli felhajtást. Van, aki szerint a fogadalmak csak azért vannak, hogy megszegjük őket és vannak, akik tényleg szeretnének változtatni. Azonban a kutatások szerint sajnos már január harmadik hetében megszegjük azokat. (Január harmadik hetének hétfője egyébként is az év legkedélytelenebb napja, azaz a Blue Day – de erről később részletesebben is írunk majd.) 

06_lb-blogpost_1.jpg

Az újévi fogadalmak egyébként nem új keletűek, a rómaiak Janusnak, a kezdet és a vég kétarcú istenének fogadkoztak már Kr.e. 153-ban, és jelölték ki Janus hónapját az év kezdetének. A rómaiak úgy képzelték Janust, mint aki az év végén visszanéz az óévre és közben másik arcával a jövőbe tekint. Kár, hogy a pszichológia az egyik legfiatalabb tudomány, így nincsenek ismereteink arról, hogy milyen fogadalmakat tettek az emberek a múltban, és hogyan illetve milyen arányban tartották be azokat, pedig azok biztosan hasznos tanulságként szolgálnának napjainkban is.

Gyakorlati tapasztalatunk és a szakirodalom is alátámasztja, hogy a jövőbeli eredményességünk és sikerességünk alapja az év végi tudatos évértékelés. (Ha még nem zártad volna le ilyen módon az éved, akkor korábbi posztunk a segítségedre lehet ebbenhttps://leaderbar.blog.hu/2018/12/13/charles_dickens_karacsonyi_enek_business_study) 

Abban már mindannyiunknak van rutinunk, hogy hogyan fogadjunk meg dolgokat az újévben és sajnos a legtöbbünknek abban is, hogyan bukjuk el azokat. A minap szembejött velem egy kép az Instagramon, amelyen egy influencer osztja meg az újévi fogadalmát. Ez a kép a tökéletes példája azoknak a fogadalmaknak, amelyeket NEM tudunk betartani. Illetve, remekül mutatja az újévi fogadalmak egyik leggyakoribb hibáját is, még pedig, hogy túl sok dolgon próbálunk egyszerre változtatni.

2019_ujevi_fogadalmai.jpg


Aki rendszertelenül eszik, szervezetlen, nem jó az időgazdálkodásban, és mindig elfelejti felhívni az anyukáját, az általában minden problémát egyszerre akar megoldani, akár azzal a merész kijelentéssel, hogy, az idei lesz az az év, amikor végre teljesen más ember lesz.  De ezt túl sok kezelni! Ilyenkor olyan szokásainkon szeretnénk változtatni, amelyek már úgy az agyunkba égtek, hogy teljesen automatikussá váltak a mindennapjainkban.  

Ahhoz, hogy abba hagyjunk, máshogy csináljunk valamit, ami már automatikus a számunkra stratégiára, erőfeszítésre és kitartásra lesz szükségünk.  

MEGFELELŐ STRATÉGIÁVAL A FOGADALMAK BETARTHATÓAK. 

Két konkrét példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy hogyan tudod átalakítani a fogadalmaidat oly módon, hogy azok végre betarthatóak legyenek! 

Talán sokunkat érint az „egészségesebben fogok élni” elhatározás, így nézzük ezt elsőnek. 

 

1. Gondolkozz konkrétumokban 

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit jelent neked az egészségesebb élet? Több testmozgást? Több időt a szabadban? Egészségesebb ételeket? Esetleg valamilyen káros szenvedély abbahagyását? 

Írd le magadnak, hogy pontosan mit jelent neked az egészségesebb élet. Valahogy így:  
- Hetente háromszor én fogok főzni. 
- Csoki helyett gyümölcsöt nassolok.  
- Lefogyok öt kilót 
- Hetente lefutok 20 kilométert. 

A konkrétumok a legfontosabbak! Az túl általános, hogy egészségesebb akarok lennivagy, hogy  “jobban akarok kinézni. A sikeres változáshoz vezető első lépcsőfok, hogy konkrétumok és cselekvések szintjén fogalmazd meg a fogadalmad.

2. Légy türelmes, ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni 

A gyakorlat azt mutatja, hogy bármennyire is szeretnénk mindent egyszerre megváltoztatni valójában csak egy-két változásra tudunk eredményesen koncentrálni. Tehát azt javasoljunk, hogy ha megvan az első pont szerint megfogalmazott listád, akkor priorizálj.

Kezdd azzal a két változtatással, amihez a legtöbb kedved van, a többit pedig időzítsd be az év további részeire. Legyen egy akcióterved, hogy mit mikor kezdesz el (hónap, nap szinten). Hagyj magadnak időt arra, hogy hozzá szokj az első változáshoz, hogy azokat már robotpilótaként, teljesen automatikusan csináld, és csak azt követően kezdj egy következőhöz. Hosszú az év, hidd el, bele fog férni minden, csak legyen meg a terved, mert az a második legfontosabb lépcső a változáshoz vezető úton. 

3. Készülj fel előre a nehézségekre

Az első pontnál, a példa rangsor elején azt fogadtam meg, hogy hetente háromszor én fogok főzni”. Azonban bármennyire is motivált vagyok, biztosan lesznek olyan napok, délutánok, amikor a hátam közepére nem kívánom majd a főzést.

Érdemes ezekre a napokra előre felkészülni. Mit fogsz tenni azokon a napokon, amikor fáradtan esel haza, vagy nincs kedved vagy időd főzni? A harmadik legfontosabb lépcső a nehézségekre való felkészülés, hogy azok ne billenthessenek ki a változtatásból, ne vegyék el a kedved a folytatástól. 

4. Legyen helyettesítő viselkedésed

Ha tudjuk, hogy lesznek kihívást jelentő, nehéz pillanatok a változásban, akkor előre készüljünk fel, hogy mit teszünk majd ezekben a helyzetekben.

Például, ha a hátam közepére nem kívánom a főzést, pedig nekem az fontos lenne, mert szükséges ahhoz, hogy egészségesebben éljek, akkor hasznos lehet, ha van pár egyszerűen elkészíthető receptem, esetleg néhány korábban lefagyasztott étel a mélyhűtőben vagy ha ismerek olyan éttermet ahonnan ilyenkor jó szívvel rendelhetek. 

 5. A tervedben mindig legyen rugalmasság 

Egy akcióterv akkor ha valamennyire rugalmas is. Sajnos előfordulhat, hogy a változtatás gyakorlásakor derül ki, hogy nem tudjuk magunkat tartani ahhoz, például, hogy heti háromszor főzzünk, de heti kétszer még tudjuk vállalni. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy az addigi bevett napirendünkön változtatni szükséges és nem tudjuk majd tartani magunkat az addigi akciótervünkhöz. Ez teljesen rendben van.

A legfontosabb ennek megoldására az újratervezés lehetősége! Ha van új terved, akkor máris van mit újra követned.    

Nézzünk egy másik példát, a szintén közkedvelt a „többet fogok spórolni” fogadalmat is. 

 

Először is, tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit jelent neked a spórolás? Mit tudsz tenni ezért? Valahogy így: 
- Havonta százhúsz ezer forintot megtakarítási számlára vezetek át. 
- Havonta maximum 20 ezer forintot költök ruhákra. 
- Kiadásaimat rendszeresen vezetem. 

Ezután rangsorold a listádon szereplő tételeket, és ezek közül egyszerre csak egy új változtatást vezess be az életedbe. Készíts akciótervet, hogy mit, mikor fogsz elkezdeni. (Használj havi vagy negyedéves céltervezést). 

Lesznek napok, amikor nehezebb lesz magad tartani a tervedhez, készülj fel ezekre a nehézségekre. Például előfordulhat, hogy olyan élethelyzetbe kerülsz, amikor nagyobb kiadást kell eszközölnöd, így nem tudod majd félretenni a korábban kitűzött összeget. Vagy ha elmész vásárolni lehet, hogy megtetszik majd valami, amit mindenképpen szeretnél megvenni, pedig abban a hónapban már elérted az arra szánt kereted. Készülj fel a kihívást jelentő helyzetekre is helyettesítő viselkedésekkel.

Vagy ha vásárolni mész, mert szükséged van egy új ruhadarabra, akkor csak készpénzt vigyél magaddal, amit aznap arra szánsz. A helyettesítő viselkedés megtalálásakor légy kreatív, és ne feledd, hogy a tervednek rugalmasnak kell lennie! Ez azért fontos, hiszen bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem tudod tartani a terved, ilyenkor nem feladni kell, hanem újra tervezni.  

 +1 bónusz tipp: Tudtad, hogy kutatások szerint a leírt célokat TÍZSZER nagyobb valószínűséggel érjük el? Így azt tanácsoljuk, hogy mindezt írd is le! 

 

Ha van olyan fogadalmad, amivel hosszú ideje próbálkozol, de mégsem sikerült még betartanod, automatizálnod, akkor se hibáztasd magad. Nem jó út, ha ezeket a sikertelenségeket valamilyen hibáddal magyarázod, például, hogy nincs elég akaratod, nem vagy elég kitartó. Gyakran mikor nem érjük el a céljainkat, túl negatívan gondolkodunk magunkról, pedig a tapasztalatok alapján elmondható, hogy az el nem ért célok a nem megfelelő stratégia miatt maradtak beteljesületlenül.  

Hiszünk benne, hogy ez valóban az az év lesz, amikor eléred a céljaidat, de nem azért, mert valami varázslatos dolog fog történni 2019-ben, vagy hirtelen több felesleges időd, energiád lesz idén, hanem mert most már tényleg tudod, milyen stratégiákat kell használnod!  

 


A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr5814535612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása