Teljesítményértékelés és self-wellness - 2. rész
Avagy az egyén felelőssége

selfwellness2.jpg

A héten már posztoltunk róla, hogy hogyan kezdj bele a teljesítményértékelő beszélgetésed felkészülésébe, hogy ha idén nem szeretnél hidegrázást kapni annak közeledtétől. Ott fejeztük be, hogy fontos lenne megnézned, hogy mire lehetsz büszke az előző évedből, hogy mik azok a feladatok, amiket örömmel látsz el, és mik azok a tényezők, amik nehezítik a mindennapi munkavégzésedet. 

A taktikai önértékelések és a „minden jó úgy ahogy van, (se)” típusú mérgelődések helyett próbáljuk meg a magunk javára fordítani, és a lehető legtöbbet kihozni az önértékelési időszakból. Hogy idén olyan legyen az értékelő beszélgetésed mintha egy wellness hétvégére mennél, az előző három pont mellett tartsd be ezeket is:

 

CSAPJ BELE!

Miután kitaláltuk, hogy hol és mit szeretnénk csinálni a wellness hétvégénken, lefoglaltuk a szállást, akkor nincs más hátra, mint, hogy el is menjünk! Ha már bejelentkeztél masszázsra, túrázni és kinézted azt a jó éttermet pár utcával arrébb, akkor menj is el és élvezd ki a hétvégét!

Elképzelhető ugyanis, hogy a teljesítményértékelő beszélgetésed alatt energikusnak érzed majd magad, nyitottnak a változtatásra, látod magad előtt a célokat. Aztán visszaülsz az asztalodhoz, megcsörren a telefon, jön egy email, és hirtelen azon kapod magad, hogy 2020 januárja van, ismét a teljesítményértékelésedhez készülődsz és valahogy semmi nem változott (ne adj isten csak rosszabb lett).

Önmagában a teljesítményértékelés, a visszajelzés kevés a változáshoz. Pontosan úgy, ahogy önmagukban szinte semmit nem érnek a motivációs idézetek, a motivációs speech-ek, és a motiváló instagram accountok sem. Ideig-óráig ugyan ÉREZHETED magad motiváltnak általuk, de hosszú távú boost-ot ne tőlük remélj.

A motiváció a cselekvés eredménye, nem pedig indikátora.

Tehát, amíg nem készítesz konkrét akció tervet és lépéseket, addig az egész "változtathatnék" csak egy szalmaláng lesz, amit a mindennapi feladatok terhe könnyedén ki is olthat. Ha nincsenek pontos lépések, amiket követhetsz, akkor ne remélj igazi változást sem!

Ezért azt javasoljuk, hogy ne gyere ki a beszélgetésről anélkül, hogy nincs a kezedben három olyan pont, amit a fejlődésed érdekében tehetsz. Ha a beszélgetésnek az a konklúziója, hogy valamin változtatnod kell, akkor ahhoz kapcsolódóan, ha pedig az, hogy a teljesítményed 120% feletti, akkor pedig olyan témákat hozz magaddal, amin érdemes lenne elgondolkodnod, amiben számítanak a véleményedre.

 

UTÓMUNKA

Egy jó wellness után pedig nincs más dolgunk, mint megosztani az ismerőseinkkel a képeket az élményt és visszajelzést írunk a szállodáról.

Tégy te is így! Ha végeztél a beszélgetéssel, menj egy kört az iroda körül vagy egy kávé mellett ülj le a büfé egy félreeső sarkában és gondold végig a hallottakat, ha tudsz készíts jegyzetet a gondolataidról. Fontos, hogy ez a beszélgetést követő leghamarabb megtörténjen, hogy még friss legyen benned az élmény.

Később mesélj a bizalmas kollégáknak, családtagoknak arról, amikről beszélgetettek, kérdezd meg, hogy ők, hogy látnak Téged? Valóban lehet igazság azokban, amiket magadról hallottál?

Ezt követően a pontokat, amiket magaddal hoztál a jövőre vonatkozóan, bontsd további kis lépésekre, és rendelj hozzájuk konkrét időpontokat, időintervallumokat, hogy mikor fogsz velük foglalkozni (ezeket is tedd be a naptárba, ne feledd, ha kell rendelj hozzá emlékeztetőket!).

És még valami!

Ne hazudj magadnak! Ne hazudd azt, hogy megváltozol, ha aztán mindent ugyanúgy csinálsz, mint eddig. Ha valamin változtatni akarsz, változtass, ne ígérgess! Bánj úgy magaddal, ahogy a jó barátaiddal szoktál. Ha megbeszélt találkozód van, tudod, hogy egy barátod számít Rád, hiába csábít a kanapé, mégis felöltözöl és elmész, mert megígérted! Ha másokért képes vagy megtenni, akkor tekints magadra is úgy, mint egy kedves barátra, aki megérdemli a törődést. Gondolj bele, hogy milyen érzés lenne, ha valaki folyton csak ígérgetné, hogy segít majd neked abban, hogy elégedettebb legyél magaddal. Aztán évekig csak lemondja a találkozóitokat arra vonatkozóan, hogy fáradt, vagy, mert másnak fontosabb volt segítenie, mint neked… Mikor halogatod a változást, mikor megszeged a magadnak tett ígéreteket, akkor pontosan ezt csinálod. Bánj úgy magaddal, ahogy a családoddal és a jó barátaiddal és ne szegd meg a magadnak tett ígéreteket.

 

* Vezetői bónusz tippek*

  • Vezetőként, a Kollégáiddal tartandó értékelő beszélgetés vázlataként is felhasználhatod a fenti pontokat.
  • Gondolkozz el már előre azokon a lépéseken, témákon, amiket szívesen ajánlanál a Kollégádnak, az ő egyéni fejlődése érdekében. (Ehhez gondold végig, hogy mi ment jól a Kollégának, milyen eredményt ért el, mire vagytok büszkék, vagy esetleg miben lenne szüksége további önfejlesztő lépések megtételére.)
  • Foglalj már most időpontot a naptáradba (mondjuk márciusra aztán szeptemberre), amikor rákérdezel a Kollégánál, hogy hogy halad az egyeztetett pontokkal?
  • Hogy ideje is legyen a Kollégáknak a fenti pontokon elgondolkodni, küld át nekik ezt a két bejegyzést a beszélgetés előtt!

 

Mi a Leaderbarnál tudjuk, hogy sokaknak a megvalósítás okozza a legnagyobb nehézséget. Éppen ezért alkottuk meg a saját fejlesztésű applikációnkat, amely 6 héten át, heti 3 alkalommal, alkalmanként 18 percben segít olyan konkrét feladatokkal és javaslatokkal, amiket akár azonnal át is ültethetsz a gyakorlatba. Mivel az applikáció mindig Nálad van, így garantáltan nem veszítesz a megvalósítási kedvből, mert annak gyakorlati alkalmazását bárhol, bármikor elkezdheted!

 

 

 

Photo by rawpixel on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr5714595722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása