Teljesítményértékelés és self-wellness - 1. rész
Avagy az egyén felelőssége

 

 

western-woman-having-teatime-cafe-udaipur_53876-65360.jpg

 

Képzeljük el, hogy az éves teljesítményértéklő beszélgetésünk a szokásos évi gyomorgöcs, a „félig kiesett a fejemből, hogy mit is mondott a Főnök ezzel kapcsolatban”, és a „jajj ezt is el kellett volna mondanom” helyett,  egy kellemes, partneri beszélgetés, ahol nem félünk attól, hogy kérdeznek tőlünk valamit, mert vannak válaszaink, elképzeléseink.

A taktikai önértékelések és a „minden jó úgy ahogy van, (se)” típusú mérgelődések helyett próbáljuk meg idén a magunk javára fordítani, és a lehető legtöbbet kihozni az önértékelési időszakból. Hogy ez idén lehetőség legyen egy mini self-wellnessre, tartsd be az alábbi pontokat:

 

KÉSZÜLJ FEL!

Egy igazán pöpec wellness hétvégére előre fel kell készülnünk. Utána kell néznünk a szállodának, szolgáltatásoknak, véleményeknek, program lehetőségeknek.

Nos, a self-wellness előtt sincs más dolgunk, mint körülnézni, csak ezúttal magunkban.

Írj le 3 dolgot, amit egyből eszedbe jut, hogy mi ment jól a tavalyi évedben? Mondjuk kitaláltál egy átláthatóbb, gyorsabban elkészíthető riport formát? Szerveztél egy sikeres Ügyfélrendezvényt? Vagy „egyszerűen csak” hoztad a számokat? Írd le MOST az első három dolgot, ami eszedbe jut! - Bármilyen irányt vegyen is az értékelésed jól fog jönni, hogy ha tudsz legalább három olyan dolgot mondani, amire büszke lehetsz a tavalyi évedből.

 

MIT SZERETSZ CSINÁLNI?

Ahány család, annyi féle wellness hétvége. Vannak, akik aktív kirándulással, és vannak, akik egésznapos regenerációs pihenéssel töltik az ilyen alkalmakat. Ahogy a hotelben is jelzed előre, hogy masszázst szeretnél, vagy túravezetős erdei sétára mennél, úgy az irodában sem lenne rossz, ha néha hangot adnál annak, hogy mi az, amit igazán szeretsz csinálni. 

Előre szólok, az nem válasz, hogy Te csak a pénzért dolgozol és utálod a feladataidat. Ha valóban nem találnál semmi örömet okozót a munkádban, hidd el, hogy már nem lennél ott. (Oké, ha éppen felmondás alatt állsz akkor most felmentést kapsz!)

Írd le MOST azt a három dolgot, amihez örömmel, izgatottan kezdesz neki, amibe szívesen veted bele magad. Remélem, hogy már itt eszedbe jutott egy-két dolog, de ha mégsem, akkor próbáld meg valamely munkafeladatodban azonosítani az alábbi tüneteket:

  • ha ezzel foglalkozol gyorsan elszalad az idő, van, hogy még éhes/szomjas sem vagy,
  • sokszor még energikusabban érzed magad a feladat végén (elégedett és feltöltődött) attól függetlenül, hogy a feladatban tetemes mennyiségű energiát kell belefektetned,
  • akár annyira be tud szívni ez a feladat, hogy még haza is viszed miatta a géped, hogy tovább foglalkozhass vele,
  • vagy esetleg valami hasonlót az irodán kívül is szoktál csinálni, (akár ingyen is)

Legyen ebből is három pontod. - Hidd el, ez egy fontos input rólad. Ezzel tudod megmutatni, hogy milyen típusú feladatokból szeretnél esetleg többet vagy nagyobb felelősségű szeletet kapni.

 

MIT NEM SZERETNÉL?

Mindenkinek vannak kizáró tényezők egy-egy szállás esetén. Például, ha az autópálya mellett van, ha nincs medence, vagy ha az értékelők lehúzták a reggelit (a hotelben a reggeli az egyik legfontosabb szempont, ezt mindenki tudja). Bár sajnos „nem csinálom, mert nem szeretem” típusú kizárólagosságot valószínűleg nem alkalmazhatsz a munkád során, azonban a teljesítményértékeléssel itt a remek alkalom arra, hogy jelezd, hogy mivel lehetne a Te munkahelyi életedet, munkádat könnyebbé tenni.

Írd le MOST azt a három dolgot, amit nem szeretsz a munkakörnyezetedben, ami megnehezíti a dolgod. Pl: túl sokszor szakítanak félbe, állandóan lefagy a géped, szétesett a headseted. NAGYON FONTOS, hogy olyan dolgokat írj, aminek megváltoztatására van is ötleted, és ne kerüljön három millió forintba. - Ezzel azért jó felkészülni, mert ha megkérdezik, hogy mivel segíthetnének azon, hogy jobban tudd ellátni a munkád akkor ne mond azt zavarodottan, hogy mindennel elégedett vagy.

Ha pedig ezek kifejezetten frusztráló sarokpontjai a mindennapi működésednek – tehát úgy érzed, hogy meggyújtották a zsinórod és bármikor robbanhat a bombád, akkor ne várj arra, hogy ezt megkérdezzék! Hozd fel a témát Te magad és ne gyere ki ezek megemlítése nélkül. Ha nem most, akkor mikor?

 

Csináld meg ezeket a fenti pontokat MOST, vagy tegyél be a naptáradba egy 20 perces blokkot, amikor ezekre majd időt szánsz. Állíts be emlékeztetőt, ha kell!  

 

E hét csütörtökön pedig elhozzuk Nektek azt a további 2 pontot, ami a segítségetekre lehet abban, hogy idén ne rázzon a hideg a teljesítményértékelő beszélgetésetekről és, hogy azok valóban segítsenek a pozitív irányú változásban.

 

 

A kép forrása: www.freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr214594632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológia (7) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása