Több kedvességet a munkahelyekre!

 

Talán nem vagyok egyedül a gondolattal és érzéssel, hogy egy kicsivel több kedvességtől jobb lenne a világ. Ha a napi 1440 percünknek mindössze 1%-át, azaz napi 14 percet fordítanánk arra, hogy azon gondolkodunk, hogyan lehetnénk aznap kedvesebbek akkor csak Magyarország lakossága 144 millió percet foglalkozhatna naponta ezzel a témával. Mennyivel szebbek lehetnének a napjaink, nem?

Bár elég klassz lenne, ha hirtelen megtelnének az utcák és a városok kedvességgel, mégis ez ma leginkább egy Disney mesében reális. De elkezdhetjük kicsiben! A kis változások pillangóhatás szerűen képesek eredményt hozni.

Kezdhetnénk a munkahelyeken!

Olyan munkahelyi történeteket élek át személyesen és hallok nap, mint nap, hogy néha azt hiszem már Csipkerózsika álmát alszom. Persze nem azt mondom, hogy a szervezeti problémák és konfliktusok feloldhatóak pusztán kedvességgel, de ezek a terhek, amiket sokan cipelünk egy- egy nehezebb nap után biztosan könnyebbek lennének, ha kedvesebbek lennék egymással.

A kedvesség az előnyünkre válik számtalan módon, és sokszorozni tudjuk a hatását. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a kedvesség fokozza a szerotonin termelését az agyban, és fellendíti az immunrendszert. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely nyugtató és szorongásgátló hatással rendelkezik. Ez a reakció azoknál a személyeknél ugyanúgy kimutatható, akik csak megfigyelik a kedves cselekedeteket és természetesen annál is, aki a fogadója kedvességünknek. Ráadásul egy nemrégiben végzett Harvard-tanulmány kimutatta, hogy másoljuk a körülöttünk lévők pozitív vagy negatív viselkedését, azaz, ha egyre több ember kezd kedvesen viselkedni munkatársaival szemben, akkor a környezet másolni kezdi ezt a viselkedést.

Nem számít az, hogy a kedvesség apróság vagy nagyobb dolog és az sem, hogy milyen pozícióban dolgozol. A lényeg, hogy következetesen és céltudatosan gyakoroljuk.

 

Íme négy kedves cselekedet az elinduláshoz. Ezek könnyen beépíthetőek a munkanapba és a munkahelyre. Ezzel másokat is arra ösztönözve, hogy csatlakozzanak a pozitív mozgalomhoz :)

1. Hagyj egy kedves üzenetet valaki íróasztalán!

Ez nem atomfizika, nagyon egyszerű és nagyon hatékony. Dicsérj meg valami konkrétat a kollégádban, és a viselkedés megismétlődik. Gyakran halljuk „ szuper vagy” „ nagyszerű munka” és tudnátok folytatni. Ezek az elismerések nem szükségszerűen rosszak, de hamar elkopnak és egyszerűen üressé válnak. Általánosságok helyett legyél konkrét és a személy erősségeit, tulajdonságait erősítsd meg.

2. Gondolj a szülinapokat!

A születésnapunk az egyetlen igazi nap az évben, ami rólunk szól. Ez mindenkinek a saját ünnepnapja, és akár beismerjük, akár nem mindenki számára különleges nap. Nem az ajándék a fontos, hanem hogy valamilyen módon részese leszel a születésnapi köszöntő által a másik fontos napjának. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget.

 3. Hallgass többet, beszélj kevesebbet!

Nem véletlenül van 2 fülünk és egy szánk J Légy őszinte magadhoz, milyen gyakran kezdesz megfogalmazni egy választ vagy hozzáfűzni egy megjegyzést még azelőtt, hogy a másik befejezte volna a mondanivalóját? Hallgasd meg, legyél ott a pillanatban, mert így értheted meg az érzéseit igazán. Ha reagálsz, tedd ítélkezés, a saját tapasztalataid és tanácsaid megosztása nélkül.

4. Köszöntsd a nevén!

Ez is eléggé egyszerűen hangozhat, de ha felidézed magadban a hetet és a munkatársaid reggeli hangulatát, akkor talán nem olyan hétköznapi, hogy mosolyogva kívánunk jó reggelt egymásnak. De miért is hagyjuk ki? Nem csak az arckifejezésünk reagál a hangulatunkra, hanem fordítva is igaz. Az igazi kedvesség persze nem a köszönés – remélem ez azért inkább az alap – hanem ha őszintén odafordulva valakihez a nevén szólítva üdvözlöd reggel.

Vezetőként nincs mentséged!

Bár sűrűn hallom vezetőktől azt a mondatot, hogy „ nem kell hogy kedveljenek” , azt kell mondanom újra és újra , hogy de KELL. Nagyon kell és mindennél jobban kell. Talán önigazolás, talán feldolgozás vagy megküzdés ez a mondat, kinek mi. De kedves vezetők! Kell, hogy kedveljenek, és ezért bizony dolgozni kell. A kutatások azt mutatják, hogy a vezetői eredményesség és hatékonyság egyik legfontosabb összetevője az, hogy ez vezető mennyire kedvelhető és szerethető. 51 836 vezető bevonásával végzett tanulmány (Zenger Folkman) eredményeiben 2000 vezetőből mindössze 1 volt olyan, akit bár nem kedvelt a környezete mégis sikeres és eredményes vezető volt a vizsgált időszakban. Ha ez a szám helyes, akkor a vezetők 0,05 százaléka lehet sikeres és eredményes anélkül, hogy kedveljék.

A kedvességnek óriási hatása van a saját egészségünkre, a szociális kapcsolatainkra. Másokat viselkedését és érzéseit is befolyásolhatjuk a kedvességgel. Pozitívan hat az élettel való elégedettségre és jóllétünkre. Ezért nem értem, hogy mégis miért fosztjuk meg ettől magunkat és egymást. A napunk egy százaléka 14 perc, ami bőven elég, hogy valami kedveset tegyél és bezsebeld az extra adag szerotonin adagod.

 

Ha nem tudod, mit tudnál tenni minden nap, akkor javaslom használd a Random Act of Kidness munkahelyekre készített naptárát, ami minden napra klassz ötletekkel lát el. Esetleg ki is ragaszthatnád az irodában, hogy mások is kedvet kapjanak. Csinálj vihar egy apró szárnycsapással :

A naptárat innen tudod letölteni:  
https://assets.randomactsofkindness.org/calendars/workplace/2020/2020_workplace_calendar.pdf

403665-pcsib4-262.jpg

Képek: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr9415473734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológia (7) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása