Döntésdiéta. Így legyél könnyebb koplalás nélkül.

Az egész napunk a döntéseinkről szól. A felébredéstől nagyjából 35.000 döntést hozunk meg egy átlagos napon, amik megterhelnek, kimerítenek és megülik a gyomrunkat, akár csak a túlzásba vitt szénhidrát.

35.000 döntés egy átlagos napon.
Gondoltad volna?
Kimondani is sok, mégis keveset foglalkozunk vele. Ha túl sok cukrot, zsír, szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, akkor annak látható hatása van és legtöbben azonnal diétába kezdünk, hogy újra beleférjünk a referencia farmerünkbe. 

De mi történik, ha túl sok döntéssel szembesülünk?

Először is, sajnos nem érzékeljük úgy, mint azt, ha például sokat ettünk, mert nincsenek fizikai tünetei. Pedig fontos tudni, hogy nem tudunk döntést hozni anélkül, hogy megfizetnénk annak a biológiai árát! A telítettség és a kimerültség nem fizikai, hanem mentális. Túl sok időt töltünk a testünk karbantartásával és ehhez képest túl keveset a mentális állapotunk monitorozásával, pedig a mentális kimerültség kihozhatja belőlünk a legrosszabbat..

A mentális kimerültség állapotában agyunk átvált a számára legkedvezőbb működésmódba, azaz:
Vagy a következmények átgondolása nélkül dönt (ilyenkor kapcsolnak be a régi jól bevált viselkedési minták és az impulzív döntések). Például a kutatásokból (Polman, 2014 ) tudjuk, hogy sokkal kevesebb eséllyel kapunk antiobiotikumot, ha a rendelési idő elején keressük fel az háziorvosunkat. De talán nem vagyok egyedül, aki igent mondott egy finom sütire a nap végén, pedig éppen diétázott.
Vagy nem dönt. Azaz, a döntés teljes figyelmen kívül hagyása, kizárása, amely bár hosszabb távon gyakran nagyobb problémákat okoz, de adott helyzetben könnyít a mentális feszültségen.

72442.jpg

Ha Te is sokszor érzed azt, hogy a nap végén, már minden mindegy, és meggondolatlan döntéseket hozol – amit akár már másnap megbánsz, legyen az felelőtlen ígéret, vagy késő esti nasi - esetleg sok döntést ignorálsz és tolsz magad előtt, akkor itt az ideje a döntési diétának!

Természetesen ez is legalább olyan nehéz - ha nem nehezebb - mint a táplálkozásunk megváltoztatása. Pontosan azért, mert ez is a szokásokkal kezdődik, amiknek az alapja a napközbeni választások egyszerűsítése. 

Nem csak divathóbort az, hogy Obama csak kék vagy szürke öltönyt visel és az sem, hogy Steve Jobs mindig kék farmerben és fekete garbóban jelent meg. Mindkettőjüknek tudatos döntése és választása volt, hogy nem akarnak reggel felesleges döntéseket hozni.
James Clear azt javasolja, hogy képzeljük el életünk 4 területét úgy, mint egy hagyományos gáztűzhelyet, amelyen a 4 gázrózsa szimbolizálja a családot, a barátokat, a munkát és az egészséget. Hol a legmelegebb a helyzet? Melyik életterületedre jut a legkevesebb hangsúly? Hol hozol a legtöbb döntést? Ha megfigyeled a különböző életterületeken hozott döntéseid és reakcióid az segít abban, hogy meghatározd mikor és hol uralkodik el rajtad a döntési fáradtság. Ahol tapasztalod, ott egészen biztosan szükséged lesz több automatizált döntésre, több olyan helyzetre, amikor robotpilótába kapcsolva működsz, ahol nem kell újra és újra döntened, mert már megvan rá a mintád, azaz szokásként működik.
(A szokások, az új szokások sikeres kialakításáról további érdekességeket találhatsz a blogunkon vagy a podcast csatornánkon, amit a leaderbar.hu oldalon érhetsz el)

A döntési diéta első lépése, akárcsak a táplálkozási diétában, hogy megfigyeled hol és mikor "eszel a legtöbbet" és mi az, ami "legjobban megterheli a gyomrod". Ezekre "egészséges új alternatívákat" alakítasz ki, azaz olyan új szokásokat, amik segítenek neked a diétád tartásában. Bár a szobamérleg ezt az eredményt nem mutatja, a siker garantált.

Fontos kiemelnem, hogy a döntésképtelen emberek ne diétázzanak! Ők hozzanak minél több döntést és vállaljanak felelősséget a döntéseikért. Ugyanis a döntések kihelyezése azon túl, hogy csökkenti a személyes felelősségvállalást, meríti a környezetünk döntési energiáját is.

 

www.leaderbar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr2314732727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása