Légy őszinte! Szereted a munkád?
A Psychology Today segít átgondolni a kérdést

Ma a Pschology Today-ről hoztunk egy érdekes posztot, ami egy, egyoldalas ábrával segít megválaszolni azt a legkevésbé sem könnyű kérdést, hogy "Szereted-e a jelenlegi munkád?"

Bízom benne, hogy sokan őszintén válaszolják, hogy IGEN!  Akiknek viszont segítségre van szükségük a válaszadáshoz, azoknak talán tudunk segíteni!

A fent említett Psychology Today poszt egyébként Sarah K. Peck diagramját mutatja be, amit az író, start up tanácsadó, jóga oktató azért hozott létre, hogy struktúrát adjon a kérdés körültekintő megválaszolásához. Először magának.

***Megjegyzés: Az emberek többsége nem szereti a jelenlegi munkáját.***

cathryn-lavery-67852-unsplash.jpg

Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

 

Sarah egy különösen frusztráló napon leült és azt kérdezte magától, hogy "Mi az amit nem szeretek a jelenlegi helyzetemben? Egészen pontosan!" Ez a rövid kérdés egy hosszú listával végződött, amin szerepelt, hogy utálja a munkáját, többek között azért is, mert az nem jelent megfelelő kihívást a számára. Végig nézve a felsorolásán, arra jött rá, hogy a felsorolt elemek legalább felén képes lenne relatív rövid időn belül, egyedül is változtatni (a relatív rövid idő valahol egy nap és pár hét között van). 

Később megmutatta ezt a listát a barátainak, családtagjainak, ami egy csomó őszinte beszélgetést indított el.

Kiderült, hogy ezektől/ vagy hasonló tényezőktől mások is ugyanúgy szenvednek.

SARAH NEM VOLT EGYEDÜL. 

 A lista elkészítését, az általa elindult beszélgetéseket követően, Sarah megrajzolta A diagramot, amely annak a nagy kérdésnek a megválaszolását segíti további alkérdésekkel, hogy "A jelenlegi-e a megfelelő pozíció a számodra?"

(Görgess a képen túl, ha a kérdéseket magyarul is meg szeretnéd nézni)  

it-starts-with_one-page-job-cheat-sheet-1024x825.jpg

One pager cheat sheet by Sarah K. Peck on www.sarahkpeck.com

 

Válaszolj a diagram kérdéseire

(A lehetséges válaszok: igen, nem, talán):

 

  1. A munkám, a legjobb énemet hozza ki  belőlem?

  2. Hiszek a termékben, szervezetben vagy szolgáltatásban - amiben/amivel dolgozom?

  3. Hogyan érzem magam a munkámtól? Szakértőnek? Elégedettnek?

  4. Kapok lehetőséget (megfelelő szintű kihívást) arra, hogy a legjobbat hozhassam ki magamból?

  5. Van lehetőségem a fejlődésre, tanulásra?

  6. Találkozom vagy körül tudom venni magam olyan emberekkel, akik érdekes dolgokat csinálnak?

  7. Az emberek a szervezetben, ahol dolgozom, nyitottak az új ötletekre, és elfogadóak egymással?

  8. A munkámban használni és kamatoztatni tudom a tehetségemet és a képességeimet? Nélkülözhetetlen vagyok?

  9. Vannak-e olyan emberek körülöttem, akiktől tanulhatok, segítséget kérhetek? Van olyan, aki a mentorom vagy tanácsadóm lehetne?

  10. Szeretnék a saját főnököm lenni?

 

Ha a válaszod  valamely kérdés esetén IGEN:

Juhúúú!!! :) :) :)

 

Ha több, mint öt kérdés esetén IGEN a válaszod, akkor:

Csak így tovább, jó úton jársz! :)

Legyen egy pontos leltárad ezekről, hogy pontosan tisztában légy vele, hogy mik működnek jól az életedben.

 

Ha az összes kérdés esetén IGEN a válaszod, akkor:

Gratulálunk, azt csinálod, amire teremtve lettél!!!

 

Ha a válaszod valamely kérdés esetén NEM vagy TALÁN... Tedd fel magadnak a további kérdéseket:

- Ez valahogy meg fog majd változni? Ha nem, akkor meg lehetne ezt valakivel beszélni? Lehet rá megoldást találni/javasolni/kérni?

- Mennyi időbe telhet, hogy megváltozzon? Ha nagyon sokáig, akkor meg lehetne ezt valakivel beszélni? Lehet rá megoldást találni/javasolni/kérni?

- Valahol máshol (más pozícióban, szervezetnél, állásban) lehetne a válaszom IGEN?

 

Sarah azt javasolja, hogy a fenti kérdéseket rendszeresen tegyük fel magunknak - hiszen azok érthető módon dinamikusan változhatnak az aktuális helyzetünk szerint. Ha valamelyikkel kapcsolatban változtatnunk szükséges, tegyük meg majd tartsuk számon, hogy hol tartunk. Ha eredményeket értünk el, azokat mindig ünnepeljük meg! Mintha egy jó barát eredményeinek örülnénk. Próbáljuk mindig a lehető legpontosabban megfogalmazni, hogy mi  problémánk, a nehézségünk. Legyünk nagyon konkrétak, próbáljuk megérteni, hogy működnek a dolgaink és keressünk megoldást rá, hogy mivel/hogyan tehetnénk jobbá a dolgainkat. 

Hogyan változtathatsz azon, hogy ha nem érzed jól magad ott ahol most vagy?

3 tipp Sarah-tól:

 

1. Légy mindig kíváncsi és amikor csak lehet bátor!

Mert mindenért a külső tényezők hibáztatása már nem trendi. Légy őszinte magadhoz, légy kíváncsi a miértekre, és aztán legyen elég bátorságod változtatni. Egy pár ellenőrző kérdés ehhez:

Őszinte vagy a főnököddel?

El merted/mered mondani neki, hogy nincs elegendő kihívás a jelenlegi munkádban? Vagy, hogy épp túlterhelve érzed magad?

Meg mernéd veled osztani, hogy ha lenne rá ötleted, hogy min változtassatok? El tudnád mondani neki őszintén, hogy mire lenne szükséged?

Mi az amivel most épp nem vagy kibékülve?

Mivel tudnád azon változtatni?

 

2. Vállald a felelősséget, hogy ha Te tehetsz arról, hogy nem érzed jól magad. 

Sokszor egyszerűbb a körülményeket hibáztatni, hogy ha unatkozunk vagy, hogy ha túlterheltek vagyunk. A boldogság melós dolog, nem egy sziget, ahova egyszer csak eljutunk és ahol már nem marad más dolgunk, csak, hogy Margarita koktélokat szürcsölgessünk, hiszen végre megérkeztünk! Erre még Sarah-nak is rendszeresen emlékeztetnie kell magát: "A mai nap nem ment valami jól, valami újat kell megpróbálnom holnap, és meg kell néznem, hogy sikerül-e vele más eredményeket elérnem." 

Például tudtad, hogy újra lehet kezdeni egy napot? Akár még a nap közepén is?

Ha nem úgy alakultak a dolgaid, ahogy tervezted, menj be egy üres szobába vagy tárgyalóba, csukd magadra az ajtót. Ülj le és végy pár mééély lélegzetet (Ha nincs erre egyéni módszered, akár a négyszög módszer szerint: számolj el, 1-2-3-4-ig közben szívj be egy mély lélegzetet, majd 1-2-3-4 egységen keresztül tartsd benn a levegőt, majd 1-2-3-4 egységen fújd ki,  és 1-2-3-4 egységen keresztül tarts egy rövid szünetet, csináld meg a gyakorlatot négyszer!) Majd ismételd el magadban - vagy ha bátor vagy akár félhangosan: "Nem ezt akartam, nem így akartam. Kimegyek, újrakezdem a napot és mostantól .... leszek."

3. És ha kell, légy magaddal elnéző!

Az őszinteség mellett sokkal többször kéne elnézőnek lennünk magunkkal. (Gondolj úgy magadra, mint egy kedves barátra! Velük milyen sokszor tudsz elnéző lenni és azt mondani, hogy "Semmi gond, rá se ránts"!) Tudatosítsd magadban, hogy egy nap nem egyenlő az életed összes napjával. Néha túl komolyan vesszük a jelenlegi helyzetünket. Ha úgy érzed, hogy nagyon elmentek melletted a dolgok, kezd újra a napod a fenti módszerrel, vagy ami a leghatásosabb. Menj olyan hamar aludni, amilyen hamar csak tudsz! Meglátod másnapra mindent más színben fogsz látni.


Mi a véleményetek a diagramról?

 

Ha valakinek szüksége lehet rá - küldd tovább!

 

 

www.leaderbar.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://leaderbar.blog.hu/api/trackback/id/tr2714692842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Címkék

agykutatás (1) agyműködés (1) alízcsodaországban (1) apszichológusválaszol (1) barátok (1) biológia (1) boldogkollégavagyok (5) boldogság (1) cirkadián (1) coach (1) coaching (1) család (1) csapat (4) csodaország (1) depresszió (1) döntés (1) döntésdiéta (1) egészség (4) egyenlőség (1) együttérzés (1) emlék (1) emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) emlékképek (1) epizodikus emlékezet (1) eq (1) érzelmek (1) érzelmi intelligencia (2) evidence based (1) expedíció (1) feedback (1) félelem (1) gender (1) gondolkodásmód (1) grincs (1) hangulat (1) influencer (1) jóllét (5) jövő (1) karácsony (3) kedvesség (1) klasszikus (1) kompetencia (1) kompetencia határok (1) könyvajánló (1) letölthető (2) memória (1) mese (1) mindfulness (1) mindset (9) mindsetchange (12) mítosz (1) múlt (1) nemi egyenlőség (1) neuro (1) neuroleadership (1) nőnap (1) önfejlesztés (7) önzetlenség (1) pánik (1) pánikroham (1) podcast (1) pozitív pszichológia (7) pszichologia (1) pszichológia (7) pszichológus (4) randomkindness (1) reziliencia (1) segédanyag (1) segítőbeszélgetés (1) siker (2) sikeresvezetővagyok (6) socialmedia (1) szakmai kompetencia (1) szemantikus emlékezet (1) szociálpszichológia (2) szokás (7) szorongás (1) szorongásos zavar (1) teljesítményértékelés (3) terápia (1) tudatosjelenlét (1) tudatosság (5) tudatos jelenlét (3) tudomány (8) újévi fogadalmak (1) ünnep (1) ünnepek (1) változás (11) vezetés (3) vezetésfejlesztés (4) vezető (5) vezetőfejlesztés (1) vezetői mítoszok (1) vigyázzunkegymásra (1) visszajelzés (2) zenekar (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása